maanantai 25. tammikuuta 2010

Laihduttajan muistilista

Muutama perussääntö, joka laihduttajan tulisi aina muistaa:

1. Syö kasviksia vähintään 500 g päivässä

- niistä saa tärkeitä kuituja
- ne pitää kylläisenä
- määrä tuntuu isolta, mutta sen saat jo parista omenasta ja parista porkkanasta

2. Juo vettä vähintään 1,5 litraa päivässä

- laita kannu tiskipöydälle ja täytä se vedellä, aikas nopeasti oppii muuten juomaan huoneenlämpöistä vettä...oikeastaan kohta mielummin juonkin sen huoneenlämpöisenä kuin kylmänä
- vesi tuo myös jonkinasteista kylläisyyden tunnetta:)

3. Syö aina kuitenkin vähintään 1200 kaloria päivässä!

- vähempi syöminen johtaa vain siihen, ettet jaksakaan pitää kevyempää ruokavaliota pitkään yllä:(
- elimistö voi myös mennä pienellä ruokailulla "säästöliekille" eli kulutuskin pienenee samassa suhteessa, koska saattaa käydä niin, että aineenvaihdunta hidastuu

3. Syö jotain pientä vähintään kolmen tunnin välein!

- näin sinulle ei ehdi tulla ikävää näläntunnetta

4. Harrasta myös liikuntaa ja mielellään monenlaista liikuntaa, niin mielenkiinto säilyy. Kauniiimman vartalon saamiksesi ja välttääksesi olemasta "laiha läski" on sinun myös muun liikunnan lisäksi harrastettava lihaskuntoharjoittelua; eli hanki käsipainoja, joilla teet pari kertaa viikossa koko vartalon käsittävät lihaskuntoliikkeet, ohjeita löytyy tästä minunkin blogista ja kirjallisuudesta ja netistä pilvin pimein.

5. Liikuntaa harrastavan on myös tärkeää saada tarpeeksi proteiineja, hiilihydraattia ja rasvaa.

-proteiineja olisi hyvä syödä 1,5 x painokilo, eli jos painat 60 kg, syö proteiineja 90 g/päivässä. Yhdestä rahkapurkista saat 25 g....myös proteiinijuomia voi käyttää, mutta parhaita ovat rahkasta, raejuustosta, kalasta, lihasta ja kanasta saatavat proteiinit.

-hiilihydraatit ovat tärkeitä elimistön POLTTOAINEITA, kuten autokaan ei käy ilman polttoainetta, ei ihminenkään jaksa liikuntaa harrastaa ilman hiilareita. Mitä raskaampi liikuntasuoritus, sitä enemmän tarvitset hiilihydraatteja, joita saat parhaimmalla tavalla ruisleivästä ja hedelmistä sekä täysjyväpastasta ja tummasta riisistä. Yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 10 g hiilareita ja päivän tarve vaihtelee 120 - 200 g riippuen siis liikunnan määrästä.

- rasvat tietyssä määrässä ovat myös tärkeitä. Eli voit hyvällä omalla tunnolla sipaista oivariiniä vähän leivän päälle ja käyttää ruoanlaitossa öljyä. Päivän suositus on noin 40 - 50 g.

- kuituja tarvitaan noin 25 g päivässä, yhdessä Vaasan ruisleipäviipaleessa on 1,6 g kuitua.

6. Jos repsahdat joskus, älä silti ajattele, että nyt tämä on taas tässä ja laihduttaminen päättyy tähän, EI; vaan sen voit hyvin aloittaa repsahduksen jälkeen uudestaan ja mietit seuraavalla kerralla ehkä lujemmin, että en halua REPSAHTAA vaan haluan TULOKSIA!

TULOKSIA SYNTYY VARMASTI, KUN SYÖ VÄHEMMÄN JA TERVEELLISEMMIN JA LIIKKUU ENEMMÄN JA MONIPUOLISEMMIN:)

Mutta on niitä selluliittejä noilla elokuva-tähdilläkin...ne vaan usein Photoshopataan piiloon;)
Tässäkin Sinkkuelämän Kim Catrall yrittää juosta pakoon valokuvajaa ja katsokaapas vain reisiä; hoikka nainen, mutta ehkä liikunta on kuitenkin jäänyt toissijalle....tiedä häntä;)

5 kommenttia:

Outi kirjoitti...

Hyvä muistilista. :)

Soile kirjoitti...

Joo, täytyy aina välillä itsekin kurkata listaa, että muistaa nuo tärkeät asiat:)

Anonyymi kirjoitti...

jos kim katrallin kuvassa tarkoitat että selluliittia kertyy naisilla vähäisen liikunnan takia, se on vale! Naiset eivät voi pakoilla selluliittia. Selliliitti johtuu vain ja ainoastaan siitä, että jotkin rasvasolut ovat valtimoiden vieressä, valtimoista solut saavat energiaa ja ne alkavat kasvaa. Pian solut alkavat näkyä ns. selluliittina.

Soile kirjoitti...

Anonyymi: No enpä nyt ihan kirjaimellisesti sitäkään tarkoita, mutta kyllähän se vain niin on, että tuskin noilla TOSI paljon lihaskuntotreeniä tekevillä rasvattomilla fitness-naisilla selluliittiä löytyy;)

Miia kirjoitti...

Hyvä muistilista :)
Itse en noista jutuista tiennyt yhtään mitään, joten tilasin Kuntogurulta (http://kuntoguru.blogspot.com/) ihan vain minulle räätälöidyt ohjeet. Niiden mukaan on nyt jokunen viikko menty ja voi hyvänen aika mikä muutos!! Kyllä se oikea ruokavalio vain saa ihmeitä aikaan.. ja luulin oikeasti ennen syöväni terveellisesti. Nyt vasta tunnen sen konkreettisesti <3
Eli siis niin.. hyviä ohjeita ;)